Тема със заведенията и туризма са сред от най-актуалните теми у

...
Тема със заведенията и туризма са сред от най-актуалните теми у
Коментари Харесай

БХРА: Туристическият сектор трябва да се обедини, за да спечелим всички

Тема със заведенията и туризма са сред от най-актуалните тематики у нас в изискванията на пандемията.  Туристическият бранш би трябвало да се сплоти, с цел да може дейно да бъдат предпазени ползите на всички участващи в този хетерогенен, печеливш и структурно определящ за българската стопанска система бранш, формиращ 10-13% от Брутният вътрешен продукт на страната. Това е един от целите, които би трябвало да залегне в ръководството на бранша, декларират от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) в поредност от срещи с политическите сили, претенденти за 45-то Народно заседание, показват в своя позиция от браншовата организация.

От националнопредставената професионална организация дават на всяка от партиите директория с в детайли написани провокации пред бранша, пътищата за тяхното решение и цели за развиването на туризма с размер над 30 страници, като чакат политиците да поемат съответни задължения за тяхното осъществяване.

Според БХРА нуждата от обединяване на туристическия бранш е подбудена от редица фактори. Сред тях са:

- Нуждата да се вкарат ясни правила и етични правила за държание на всички участващи в този развой.

- Възможност да се упражнява въздействие от всички заинтригувани страни за образуването на вярна държавна политика, касаеща бранша.

- Създаване на единна национална конструкция на сектора, която да пази ползите му пред държавните институции – локална и държавна власт.

- Възможност да се упражнява въздействие за осъществяване на единна демографска и кадрова политика, тъй че посредством обединяването да се чуе и наложи позицията на сектора във връзка с този главен, витално значим за оцеляването и конкурентността на туристическата промишленост проблем.

- Справяне с нелоялната конкуренция – един от главните проблеми на сектора е сивият бранш.

- Да се даде опция на оптимален брой, водещи действителен учредителен живот публични сдружения да вземат присъединяване във вземането на решения, касаещи промишлеността.

- Преодоляване на хаоса, подбуден от това разнообразни организации да се афишират за представители на сектора. Затова промишлеността би трябвало да се сплоти в мощна неправителствена организация, която да приказва на един глас, да партнира на страната и да се бори за бизнес ползите си в България и в европейски подтекст.

- В последните години се натрупаха камара от нерешени туристически въпроси – плажните концесии, свръхзастрояването, някои визови режими, неналичието на реклама, неприятната пътна инфраструктура и други, за чието превъзмогване е нужна мощна и единна браншова конструкция.

Към сегашния миг съществуват регистрирани над 200 организации, членовете на множеството от които се дублират – т.е. една компания взе участие в няколко организации, което води до нереално посланичество.Много от структурите съществуват единствено проформа, без да правят никаква социална активност, напомнят от БХРА. Излизането от тази обстановка може да стане посредством промени в Закона за туризма, които да плануват наложително членуване в локално туристическо съдружие – т.е. всяко сдружение или конструкция, която развива туристическа активност, следва да членува в съответното локално съдружие, а сдружението би трябвало да взе участие единствено в едно национално съдружие, като се съблюдава правилото, че не може да се взе участие допълнително от едно съдружие, както локално, по този начин и национално.

По този метод ще излязат нескрито дребните субекти в туризма и ще се контролира процеса на членуване в съответните организации, както и присъединяване на едно сдружение допълнително от една конструкция, безапелационни са от БХРА. Признати за национални и локални да са тези структури, чиято членска маса съставлява избран % – най-малко 35 на 100 от разрастващите туристическа активност на територията на страната или на общината, написа Novini.bg.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР